1) Berkelulusan / berkelayakan
• Seseorang jurulatih itu perlulah mempunyai kelulusan dan kelayakan yang telah diakui oleh pihak tertentu sebelum menjadi seseorang jurulatih. Seperti yang telah ditetapkan, untuk menjadi seseorang jurulatih beliau perlulah mempunyai kelulusan yang telahditetapkan iaitu salah satunnya mempunyai 2 sijil sains sukan yang diiktiraf dan mempunyai tahap 2 sijil kejurulatihan. ini bagi mengelakkan atlit di bawah seliaan kita mamandang rendah keupayaan kita.

2) Berkelakuan baik
• Jurulatih perlu mengamalkan etika sebagai jurulatih dari aspek tingkah laku seperti percakapan,sikap dan sebagainya.selain itu jurulatih juga perlu mempunyai kawalan diri yang baik iaitu berkelakuan yang boleh diterima umum iaitu seperti tidak bertindak secara liar ketika meraikan kemenagan dan ketika meratapi kekalahan.

3) Berdisiplin
• Jurulatih wajib menepati masa seperti yang telah ditetapkan dan juga mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan.
4) Bersikap positif
• Seorang jurulatih perlu mempunyai semangat kesukanan yang tinggi iaitu sanggup untuk menerima kekalahan denganbaik dan tidak menimbulkan masalah. Selain itu jurulatih perlu sentiasa memkirkan adanya peluang kemenangan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s